Sep 042012
 

Com cada any, FEDELATINA us desitja una feli?? Diada! A m??s a m??s, aquest any us ajuntem una mica d???hist??ria sobre l???origen de la DIADA NACIONAL, perqu?? tots coneguem millor??el nostre pa??s, Catalunya.

???L???11 de setembre es commemora la caiguda de Barcelona el 1714 a davant de les tropes de Felip V, despr??s d???un llarg per??ode lluitant per mantenir les nostres institucions i els nostres drets.??

Tot va comen??ar l???any 1700, quan el rei Carles II (de la Casa d?????ustria) va morir sense descend??ncia. Al seu ??ltim testament va deixar la corona a Felip d???Anjou (de la Casa dels Borbons), qui va ser proclamat Felip V de Castella i IV d???Arag??.

No tots estaven d???acord amb aquesta decisi??: la Casa d?????ustria va proclamar rei l???Arxiduc Carles d?????ustria.

Anglaterra i Holanda es van oferir a ajudar a l???Arxiduc Carles i van declarar la guerra a Felip V i a Fran??a, que li donava suport.

En un principi, els catalans no van q??estionar el regnat de Felip V per?? poc despr??s (tement pel seu govern) Catalunya, l???Arag?? i Val??ncia van donar suport a l???Arxiduc Carles, amb la promesa del anglesos de que, si s???aixecaven en armes contra Felip V, Anglaterra els faria costat.

L???any 1705 va comen??ar la Guerra de Successi??, amb el tractat de G??nova.

Poc a poc anaven caient places i, l???any 1713 despr??s de firmar la Pau d???Utrecht amb els francesos, els anglesos es van retirar del conflicte, deixant sola a Catalunya davant de l???ex??rcit franco-castell??.

Catalunya va decidir fer un darrer esfor?? i no rendir-se incondicionalment a les tropes de Felip V i, el juliol de 1713, va comen??ar el setge a la ciutat de Barcelona.

El dia 11 de setembre de 1714 va caure Barcelona, comen??ant llavors una etapa de repressi?? pol??tica i cultural.???